E-nastava

Dragi profesori, roditelji i učenici,

sve informacije vezane za e-nastavu ispod ovog pasusa i dalje važe. Dodaćemo još standarde za elektronske prezentacije koje možete pronaći na ovom linku.
Na ovoj stranici ćemo i dalje objavljivati sve podatke i korisne informacije oko online načina rada. Želimo svima uspešan rad u ovoj šk. godini.

E-gimnazija je i pre oglašavanja vanrednog stanja 16.03.2020. godine, imala svoj sistem e-nastave koristeći svoje i tuđe alate, resurse i online platforme. Na ovoj stranici možete naći korisne informacije u vezi načina rada naše škole u tekućim uslovima, odnosno nakon odluke Vlade Srbije da se škole zatvaraju za klasičan način rada.

Naša školska ustanova je iskoristila svu svoju tehničku opremu, brz Internet, sistem cloud diskova, inovacije, alate, servise, platforme, kupili smo i dodatnu opremu za online rad i sigurno najprofesionalnije u Srbiji, započeli smo online učenje od kuće za sve profesore i učenike škole.

Za sve tehničke probleme u radu, radnim danom postoji dežuran školski telefon: 021531444 u periodu od 09:00č-13:00č na koji se javljaju dežurni IT tehničari. Iz principa, nismo davali privatne mobilne telefone da bi zaposleni imali vremena za druge obaveze, kao i svoje privatno i slobodno vreme. U slučaju da problem nije hitne prirode, možete se za tehničku podršku javiti i putem el. pošte na sledeću adresu: it@e-gimnazija.edu.rs. U kratkom roku dobićete tražene odgovore i smernice.

Sedam osnovnih koncepata rada su:

  1. Viber grupe
  2. Email sistem
  3. Cloud disk skole
  4. Instagram live predavanja
  5. Google učionice
  6. Moza Book – pripreme za nastavu
  7. Zoom video konferencije

  1.Viber grupe

  Učenici su ubačeni u Viber grupe prema svojim odeljenjima i prate instrukcije svojih profesora.

  Za sve promene brojeva, probleme u radu, probleme sa laptopovima i ostale IT poteškoće, javiti se na broj IT službe pozivom 021-531-444 u periodu od 09:0h do 13:00h, radnim danom.

  Rasporedi časova: https://e-gimnazija.edu.rs/za-ucenike/nastava-2

  Spisak profesora i predmeta koje predaju: http://adresar.e-gimnazija.org/Adresar-Profesori.pdf

  Microsoft PowerPoint aplikacija:

  1. IOS – za iPhone, iPad i Apple Watch.
  2. Android 

  Svi učenici koji misle da će im u nekom momentu zatrebati dopunska nastava treba da uđu u Viber zajednicu za dopunsku/dodatnu nastavu za svoju generaciju. Kada profesor zakaže termin, odnosno kada zajednički dogovorite termin za dopunsku nastavu, ulazite u ovu zajednicu. Prednost zajednice jeste što vam sve poruke ostaju i možete da ih prelistate, možete da uđete i izađete iz zajednice kada to želite. Takođe tu se može vrštiti dopunska nastava i sa 2,3 učenika, ali i sa 100 učenika jedne generacije.

  1. Dopunska Nastava, I razred.
  2. Dopunska Nastava, II razred.
  3. Dopunska Nastava, III razred.
  4. Dopunska Nastava, IV razred.

  2. Email sistem

  Učenici će primati važne email poruke od profesora na svoje email adrese. Ako želite da primate poruke na svoj privatan email popunite ovu formu:

  https://forms.gle/mAqY6NeHayxwAQse7

  Pristup školskom webmailu je ovde: https://e-gimnazija.edu.rs:2096/ 

  Adresar profesora i učenika: http://adresar.e-gimnazija.org/

  3. Cloud Sistem

  Preko adrese: https://e-gimnazija.edu.rs/e-cloud1 se prijavljujete na sistem clouda naše škole i tu skidate lekcije profesora, obaveze i slično. Za pristupne podatke možete zvati školu na broj: 021-531-444 u periodu od 09:00h do 13:00h. Cloud disk ima 8Tb i nalazi se na linku brzine 1Gbit/sec u prostoru naše škole. Sve radi veoma brzo i jednostavno. Učenici imaju i upload folder gde mogu ostaviti svoje sadržaje. Na cloud disku se nalazi i gradivo iz naše škole od 2008. godine sto ce značajno olakšati rad učenicima. Učenici koriste sledeće naloge: cloud1@e-gimnazija.edu.rs, cloud2@e-gimnazija.edu.rs, cloud3@e-gimnazija.edu.rs, cloud4@e-gimnazija.edu.rs ili cloud5@e-gimnazija.edu.rs. Ako vam je pristup otežan promenite nalog. Lozinka je ista i možete je dobiti od IT službe. Profesori se javljaju IT službi za svoje pristupne podatke.

  4. Instagram live predavanja

  1. Dragi učenici, škola je primenu Instagrama uvela za live predavanja kroz 4 svoja školska public accounta za koje vas molimo da kliknete na Follow. Na Viber grupama profesori ce vam najaviti i pozvati vas da se uključite na Instagram u datom momentu. Ovo su nalozi: egimnazija1egimnazija2, egimnazija3 i egimnazija4.
   Profesori će koristiti određene naloge kako oni budu slobodni, u viber grupi se mogu javiti za lozinke.

  7. Zoom video konferencije

  Zoom video konferencija omogućava Audio-video kolaboracije više učesnika. Deljenje ekrana i aplikacija. Slanje poruka između učesnika (chat). Često se koriste desktop aplikacije ali pristup je moguć i putem mobilnih uređaja. Registracija je potrebna samo za domaćina konferencije, tzv. host (profesor). Učenici ne moraju da se registruju, već dobijaju poziv kroz Viber grupu. Otvoreni školski nalozi za upotrebu video konferencija, za password se javiti u Viber grupu:

  1. zoom1@e-gimnazija.edu.rs
  2. zoom2@e-gimnazija.edu.rs
  3. zoom3@e-gimnazija.edu.rs
  4. zoom4@e-gimnazija.edu.rs
  5. zoom5@e-gimnazija.edu.rs

  Linkovi za download Zoom video konferencija:

  1. IOS –  za iPhone i iPad.
  2. Android 
  3. Desktop

  5. Google učionice

  Jezgro ovog servisa je, pre svega Gmail, a slede Calendar, Classroom, Contacts, Drive, Docs, Forms, Groups, Sheets, Sites, Slides, Talk/Hangouts i Vault. Kada administratori osposobe servis, predavači sa nekoliko klikova mogu da kreiraju digitalne dopune svojim predavanjima, te da dele objave putem YouTube linkova, kao i zadatke uz pomoću Google Forms-a, te da prikupljaju literaturu preko Google Docs-a.  Učenici, sa druge strane, mogu da se priključe predavanju sa bilo kojeg uređaja – računara, pametnog telefona ili tableta.

  6. Moza Book

  Mogućnost upotrebe digitalnih udžbenika sa interaktivnim 3D animacijama, obrazovnim video snimcima i zadacima. Softver se koristi lako i jednostavno. Pomoću mozaBook-a mogu se otvoriti PDF dokumenta,koja se u nekoliko jednostavnih koraka mogu pretvoriti u digitalne publikacije uz pomoć interaktivnih sadržaja medioteke, pa je tako moguće korišćenje udžbenika na digitalni, interaktivni način. Medijateka moza-Book-a sadrži više od 1200 interaktivnih 3D modela, više stotina obrazovnih video i audio snimaka, zadataka, koji će probuditi dodatno interesovanje učenika za gradivo. Sve informacije oko preuzimanja aplikacije kao i instrukcije oko instalacije i registracije, nalaze se na sledećem linku. Licencu zatražiti u viber grupi profesora.